Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Συντήρηση Εικόνας: Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Είδος: Φορητή Εικόνα

Θέμα: Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Προέλευση: Κέρκυρα

Τεχνική: Αυγοτέμπερα σε προετοιμασμένο ξύλο

Χρονολογία: 19ος αιώνας (1834)

Ζωγράφος: Άγνωστος


Ο ξύλινος φορέας ήταν σε καλή κατάσταση. Αποτελείται από δύο σανίδες, κωνοφόρου ξύλου, που ενώνονται μεταξύ τους με δύο τρέσα. Δεν παρατηρήθηκε προσβολή από ξυλοφάγα έντομα.

Η προετοιμασία διατηρούταν σε καλή κατάσταση. Το ζωγραφικό στρώμα παρουσίαζε μικρές απώλειες.

Στα σημεία ενώσεων των σανίδων η προετοιμασία και η ζωγραφική παρουσίαζαν ρωγματώσεις.

Στην αριστερή πλευρά της εικόνας παρατηρήθηκαν εκδορές.

Μεταβολή των χρωμάτων παρατηρήθηκε σε όλη την έκταση της ζωγραφικής, εξαιτίας της οξείδωσης του βερνικιού. Το στρώμα του βερνικιού ήταν μέτριο και οξειδωμένο. Πάνω σε αυτό διαπιστώθηκαν ρύποι, αιθάλη και υπολείμματα κεριών.


Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν με τον επιφανειακό καθαρισμό του ξύλινου φορέα από τους ρύπους με υδατικό διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης, εφόσον η αφαίρεση των τρέσων δεν κρίθηκε αναγκαία, καθώς και οι σανίδες εφάπτονταν καλά η μία με την άλλη. Στη συνέχεια, περάστηκε στο ξύλο ελαφριά ακρυλική ρητίνη σε ακετόνη για την ενδυνάμωση του. Ακολούθησε η στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας στα απαραίτητα σημεία με ακρυλικό γαλάκτωμα και τη βοήθεια σύριγγας. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές καθαρισμού της ζωγραφικής και χρησιμοποιήθηκε ο καταλληλότερος διαλύτης. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν με την αισθητική αποκατάσταση, στα απαραίτητα σημεία της εικόνας. Στο τέλος των εργασιών χρησιμοποιήθηκε βερνίκι, ως επίχρισμα προστασίας της εικόνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου